מה עושה כלכלנית כשהיא מגלה שמה שלימדו אותה בשיעורי הכלכלה באוניברסיטה לא מתיישב עם המציאות? קייט ראוורת’ (Kate Raworth) למדה כלכלה באוניברסיטת אוקספורד באנגליה ואז עבדה במשך שני עשורים בסוכנות הפיתוח של האו”ם (UNDP) ובאוקספם (Oxfam), ארגון הפועל למיגור העוני בעולם. המסקנה שלה: אנחנו חייבים להיחלץ מהאובססיה שלנו עם צמיחה אינסופית כיעד לכלכלה.
ראוורת’, המגדירה את עצמה ‘כלכלנית עריקה’ (renegade), אומרת שכלכלני המאה ה-21 חייבים להתחיל לעצב את הכלכלה כך שנוכל לשגשג, כלומר, כלכלה שעובדת עם הטבע והביולוגיה שלנו ולא נגדם. אין דבר בטבע שצומח עד בלי סוף. המסגרות שאנחנו יוצרים לכלכל אותנו כחברה צריכות לפעול בהגיון דומה.
אז מה צריך להנחות את המערכות החברתיות, הכלכליות והפוליטיות שלנו כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים של המאה ה-21? ראוורת’ מציעה מחוון או מצפן ל-‘מרחב בטוח וצודק לאנושות’ בדמות של ‘סופגניה’ (doughnut) או בדימוי מקומי יותר ‘בייגלה’ (בצורת גלגל הצלה). מחד, עלינו להתכנס אל מתחת לתקרה האקולוגית, כלומר, פעילות הייצור והצריכה שלנו צריכה להתנהל במסגרת ‘הגבולות הפלנטריים‘. מאידך, עלינו להביא את האנושות אל מעל לבסיס החברתי מבחינת ביטחון תזונתי, בריאות, גישה למים, אנרגיה, דיור, חינוך, שוויון חברתי, זכות בחירה ועוד.
אין כיום מדינה שנמצאת ב-‘בייגלה’, כלומר, מספקת לכל תושביה בסיס חברתי ראוי בלא לחרוג מהתקרה האקולוגית. המדינות העשירות (וישראל ביניהן) ברובן מספקות לתושביהן את הבסיס החברתי (הגם שחלקן לוקות באי-שוויון חברתי חמור), אולם חורגות במידה ניכרת מהתקרה האקולוגית. לעומתן, יש מדינות כמו בנגלדש, סנגל או מלאוי אמנם לא חורגות מהתקרה האקולוגית, אולם גרעוניות מאד בכל הקשור לבסיס חברתי. ביניהן יש מדינות כמו סין, רוסיה וטורקיה שחורגות מהתקרה האקולוגית בעוד שהן מתקשות לספק לכל תושביהן בסיס חברתי (ראו בעבודה של חוקרים מאוניברסיטת לידס באנגליה, הממפה מדינות שונות בעולם ביחס ל’בייגלה’).
בהרצאת הטד שלה מ-2018 ראוורת’ מציגה את ‘מודל הבייגלה’ כיעד חדש לכלכלה שתתמקד בשגשוג במקום צמיחה אינסופית ומציגה עקרונות לכלכלה אחרת. ראשית, כלכלה שמעוצבת בכדי לחדש את המערכות הטבעיות של כדור הארץ במקום לגרום לדלדולן. שנית, כלכלה שמעוצבת בכדי לחלק מחדש גישה לעושר, משאבים וידע במקום כזו שפירות הצמיחה מגיעים בעיקר לאחוז מאד קטן מהאוכלוסיה.
אורך הסרטון: 15:46
שמע: אנגלית
כתוביות: עברית וערבית
קרדיט: TED
פורסם: אפריל 2018
להעמקה ברעיונות של ‘כלכלת הבייגלה’ (Doughnut Economics) והשיח סביבו מומלץ לבקר באתר של קייט ראוורת‘.
כמו כן, אנו ממליצים לצפות בסדרת הסרטונים ‘7 דרכים לחשוב כמו כלכלניות.ים של המאה ה-21‘.