הכלכלה שלנו היא כלכלה קווית, החל מכרייה של משאבים טבעיים, דרך שינוע למקומות אחרים לצורך עיבוד לסחורות, שבתורן משונעות לחנויות. בחנויות אנו קונים את המוצרים, ואז משתמשים בהם ולבסוף משליכים אותם לפח ומשם לאתרי הטמנה. קווי. לאורך הדרך יש עוד שרשרת בעיות ארוכה של ניצול אנשים, הרעלה של סביבות טבעיות ושל אנשים, ולבסוף זיהומים מצטברים וגדלים.
הסרטון “סיפורם של חפצים” נוצר בשנת 2007, על ידי אנני לאנרד והופק על ידי Free Range Studios תורגם ל-15 שפות (כולל עברית) ונצפה על ידי יותר מ-12 מיליון אנשים. הסרטון המוצלח והחשוב הזה העלה למודעות סוגיות שמשלבות סביבה – כלכלה – חברה. הוא מתאר בבהירות את אותה כלכלה קווית, את הבעיות וההשלכות הרבות שלה לאורך כל המסלול החד-כיווני הזה. בהמשך לחישובים כמו טביעת רגל אקולוגית או מחזור חיי המוצר (life cycle analysis) גם סיפורם של חפצים מציג את ההשלכות הסביבתיות החמורות של כלכלה קווית. אך יתירה מזו, הסרטון שוזר בהצלחה את ההיבטים החברתיים והכלכליים לתוך הסיפור. התושבים שמהם נגזלים משאבי הטבע, העובדים במפעלים החשופים לרעלים, עובדי המכירה שעובדים בתנאים קשים ולבסוף גם כלל הצרכנים ש’רצונם החופשי’ מנווט על ידי תחושת מחסור מדומיינת שמנוהלת על ידי תאגידים תאווי בצע. כל האנשים והשיקולים הללו הופכים את הסיפור הקווי של מוצר בסיפורם של חפצים למורכב ומציאותי במיוחד.
בסוף הסרטון מציגה לאנרד גם חלופה – כלכלה מעגלית. לפי גישה זו חומרי הגלם מגיעים מהפסולת של מוצרים אחרים. הכלכלה המעגלית, אם נשכיל ליצור אותה נכון, לא מנצלת את הסביבה ועל הדרך גם לא מנצלת את העובדים. בעולם כיום ישנם מוצרים שמיוצרים באופן כזה, מפעלים ואזורי תעשייה שפועלים בגישה זו וחברות שמטמיעות את התפיסה בשילוב גישות של מעבר למכירת שירותים במקום מכירת מוצרים.
בעקבות הצלחתו של הסרטון, הוא הפך לסדרה של סרטונים שמרחיבים את הנושא ומטפלים בסוגיות משיקות, כולל יכולת ההשפעה שלנו ויצירת שינוי. בהמשך המיזם של לאנרד נהיה לארגון שעוסק באג’נדות סביבתיות וקידומן בעזרת סרטים.
כאמור, הסרט המקורי “סיפורם של חפצים” נהיה ראשון בסדרה של סרטים שנהיה מפעל שלם של יצירת חומרים אודות סוגיות סביבתיות-חברתיות, הכולל עד כה: סרטים על מוצרים מסויימים (קוסמטיקה, מים ומים מינראליים, מיקרופלסטיקים מסוגים שונים, ומוצרים אלקטרוניים), סרטים על סוגיות חברתיות-כלכליות כגון מימון בחירות והמצב האגום של המשק והצורך בשיקום ירוק, וגם שניים כלליים יותר – אחד על פתרונות, ואחד על איך לחולל שינוי. כל סרט מגיע גם עם תסריט, שאלות לדיון ועוד.