אנחנו מבינים שמשבר האקלים הוא אסון בקנה מידה שלא דומה לשום דבר שהכרנו. אנחנו מבינים שכדאי מאוד שנעשה משהו ומהר ובכל זאת, הקילו שהעלנו, הפרזנטציה למחר או מה ביבי אמר לגנץ, מעסיקים אותנו יותר. למה זה כך? ומה אפשר לעשות כדי לשנות?
אנחנו מבינים שמשבר האקלים הוא אסון בקנה מידה שלא דומה לשום דבר שהכרנו. אנחנו מבינים שכדאי מאוד שנעשה משהו ומהר ובכל זאת, הקילו שהעלנו, הפרזנטציה למחר או מה ביבי אמר לגנץ, מעסיקים אותנו יותר. למה זה כך? ומה אפשר לעשות כדי לשנות?
תשובות לדילמות שהוצגו בפרק
“הפגנות לא משפיעות!” מכירים את זה, נכון? טעות! מחקר עצום שעקב אחרי מאות מאבקים שהתרחשו במשך יותר ממאה שנים בכל העולם, מצא שבכל המקרים בהם הצליחה המחאה להשיג את השינוי הפוליטי המבוקש, נדרשה השתתפות אקטיבית של… תחזיקו טוב: 3.5% מהאוכלוסיה, בלבד.
אורך סרטון: 1:07 דק’
אומרים שכשנכנסים לפוליטיקה מתחילים לראות את הדברים מזווית שונה. הבעיה היא שלעיתים רבות מדי, מפסיקים לראות אותם מהזווית הכי חשובה. קבלו הצצה לדור הבא של הדמוקרטיה: אסיפות אזרחים. שיטה המאפשרת לשמור על האינטרסים הפוליטיים כך שיפעלו למען האזרחים וטובת הכלל.
אורך סרטון: 1:47 דק’
איך זה שאנחנו מסוגלים לתכנן לפרטי פרטים, חודשים מראש, סוף שבוע קצר בחו”ל, יודעים בדיוק איך תראה הברמיצווש של הקטן ומה נלבש בחתונה של הבת של הדודה, אבל כשאומרים לנו שיש לנו עשור להיערך למשבר שמאיים על החיים שלנו, אנחנו חסרי אונים?
למה בעצם כל כך מסובך לנו לתפוס את משבר האקלים? להבין שהוא כבר ממש כאן ושהמצב רק ילך ויחמיר אם לא נעשה כלום ועדיין, אנחנו לא עושים כלום?
התשובה המרגיעה היא שזה טבעי ויש לכך הרבה סיבות מוצדקות. הבעיה היא שזה לא עוזר לנו בשיט. אם לא נתחיל לפעול היום, נגיע מהר מאד למצב שכבר לא יהיה צורך לתכנן את הברמיצווש של הקטן, אם אתם מבינים לאן אנחנו דוהרים…
היכולת האנושית לפעול ולפתור בעיות ואתגרים מורכבים היא מופלאה. שעון החול שלנו אוזל במהירות, אבל אם נפסיק להתעלם ונתחיל לפעול ביחד, יש לנו סיכוי גם להציל את העולם וגם להזמין את האולם שתכננו לברמיצווש של הקטן.
מדוע אנשים לא מאמינים למדע האקלים
מדוע אנשים לא מאמינים למדע האקלים? מדוע רק 38% מהאמריקאים חושבים שמשבר האקלים נוגע לחיים שלהם? מדוע אנשים ממסגרים סוגיות מסוימות כמדאיגות ואחרות לא? סרטון המדע הפופולרי הזה של רשת PBS האמריקאית מסביר בצורה בהירה כמה חסמים פסיכולוגיים מרכזיים שיש לנו למסרים שאנו מקבלים ממדעני האקלים.
מתבשלים על אש קטנה
כיצד מסבירים את חוסר ההלימה בין חומרת משבר האקלים, כפי שהיא עולה מהדו”חות המדעיים, לשאננות של אנשים וממשלות אל נוכח העתיד לבוא? לפי המאמר הזה, חלק מהתשובה טמונה בחסמים פסיכולוגיים המקשים עלינו לתפוס את חומרת האיום של ההתחממות הגלובלית. העובדה שמדובר באיום לא מוכר, שנתפס כגלובלי (בניגוד לאישי או מקומי) עם אי ודאות לגבי ההשלכות שלו, שגם מתפתחות באופן הדרגתי ויתרחשו בטווחי זמן ארוכים יחסית, הם רק חלק מהמאפיינים שקשה לנו לתפוס.
מה הקשר בין גידול מעריכי למשבר האקלים?
מדוע קשה לנו כל-כך להבין את העוצמה של גידול אקספוננציאלי (מעריכי)? מה שמאתגר, ומיוחד, בגידול מעריכי הוא שכל הדרמה מתרחשת רק לקראת הסוף. בהתחלה הגידול איטי ובקושי מבחינים שמשהו קורה ואז בבת אחת קורה המון. לכן אנו גם לא מבינים שאנו בבעייה עד שכבר (כמעט) מאוחר מדי. במאמרה ליה אטינגר מסבירה מהו גידול מעריכי ומה המשמעות של חיים בעידן שבו חלק מאד גדול מהמשתנים והבעיות בחיינו גדלים באופן מעריכי.
הכחשת שינוי האקלים
חסמים פסיכולוגיים, והקושי להבין את המשמעות של שינוי אקספוננציאלי, הם רק חלק מהבעיה. מסרים סותרים ומבלבלים, ספק בדבר הקונצנזוס המדעי בדבר האיומים הצפויים והיכולת שלנו להתמודד עם אתגר כה גדול הם תוצר של מערך מתוכנן וממומן היטב של יחסי ציבור העושה שימוש בכלים מתוחכמים לזריעת ספק במדע על ההתחממות הגלובלית. הערך ‘הכחשת שינוי האקלים’ באתר אקו-ויקי מתאר בהרחבה את הטיעונים, המנגנונים והאינטרסים הכלכליים והאידיאולוגיים שעומדים מאחוריהם.